Mand: 0

Totaal: € 0.00

MEEKRAP | KLEUR-RIJK VERLEDEN & TOEKOMST

Meekrap (Rubia tinctorum) 
Een plantaardige rode verfstof, gebruikt voor het kleuren van textiel & leer. 
Het Zeeuwse rood...

Wist je dat?

  • Je meer over meekrap en de historie ervan kunt vinden in museum De Meestoof te Sint-Annaland. Meer informatie? Klik hier
  • in Tholen, gastvrije vesting aan het water. In de Stoofstraat nog een huis staat genoemd " De 2 Stoven" opgenomen is in de stadswandeling  Is nu een Tiny museum, loop er eens langs.
  • Koningin Maxima op Prinsjesdag 2009 een jurk droeg geverfd met meekrap.

MEEKRAP Het verleden

Meekrap (Rubia tinctorum) 

Meekrap was eeuwenlang het meest winstgevende product van de Zeeuwse landbouw. Tholen en Schouwen-Duiveland waren het centrum van de meekrapteelt. Bijna elk dorp had er zijn eigen meestoof waar de meekrap werd verwerkt tot rode kleurstof voor de textielindustrie. Aan het einde van de negentiende eeuw stortte de meekrapnijverheid in en verdween het gewas bijna helemaal uit Zeeland.

Meekrap werd al in de middeleeuwen in Zeeland verbouwd. Vanaf 1660 nam de teelt ervan toe. Boeren schakelden over op meekrap omdat de graanopbrengsten terugliepen. Mogelijk leenden zij voor deze omschakeling geld van rijke inwoners uit Zierikzee. Met name op Schouwen-Duiveland en Tholen werd veel meekrap verbouwd. Ook op de Bevelanden en in het Land van Hulst kwam meekrapteelt voor. Rond 1850 bevond de teelt van meekrap in Zeeland zich op zijn hoogtepunt.

Rode kleurstof voor textiel

Uit de wortel van de meekrapplant werd de rode kleurstof alizarine gewonnen. Die werd gebruikt voor het verven van wol, katoen, zijde en leer. Eind zeventiende eeuw was de Engelse textielnijverheid de belangrijkste afnemer en was Zeeland veruit de belangrijkste leverancier van de Republiek.

Mee delven

De verbouw van meekrap vroeg veel arbeid en kapitaal. De meekrapplanten stonden twee tot drie jaar op de akker voordat ze geoogst konden worden. Er was bovendien veel mest voor nodig. Dat alles betekende een flinke kapitaalinvestering voor de boer. En een groter risico, want bij het planten kon hij onmogelijk inschatten wat de marktprijs twee tot drie jaar later zou zijn.


Bron: Zeeuwse Ankers 

prev next

MEEKRAP Toekomst

Nieuwe impuls

Inmiddels worden pogingen ondernomen om het gewas weer te kweken. Kledingontwerpers en kunstenaars bijvoorbeeld zorgen voor een nieuwe impuls, omdat zij graag met deze natuurlijke rode verfstof werken.

Op het eiland Tholen zijn er diverse initiatieven om de meekrap een kleurrijke toekomst te bieden.

Als kunstenaar probeer ik de meekrap een nieuw leven te geven op mijn tegels. Ik maak zelf weer de pigmenten aan vanuit de wortels van de plant. Een intensief proces maar met een prachtig resultaat.