Verlies & rouw. Ontdek 4 van mijn beste tips.

Verlies. We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Het verlies van een dierbare, het verlies van je vader of moeder bij een scheiding, verlies van je huis, verlies van je baan. Er zijn verschillende soorten verlies, maar bij allemaal is het belangrijk om het de juiste plek te geven. Rouwen noemen we dat. Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies. Wie iets heeft verloren is niet in de stemming om plezier te maken.

Verlies en rouw zorgen voor veel emoties. Angst, boosheid, verdriet, schuldgevoel. Voor zowel kinderen als volwassenen zijn deze emoties soms het begin van een moeilijke periode. Het is een emotioneel proces dat tijd en energie kost. Hoe pijnlijk en vervelend ook, rouw hoort bij het leven. En iedereen rouwt op zijn eigen manier. De een wat makkelijker dan de ander. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je naar toe gaat. Het hoort bij jou. Het is altijd bij je.  

Al jarenlang coach ik op rouw. Voornamelijk bij kinderen. Hierbij breng ik gevoelens in balans en zorg ik dat er weer ruimte is voor plezier. Dat kan op verschillende manieren. Benieuwd naar een paar van mijn beste tips?

  1. Geef je gevoelens de ruimte. Rouwen komt niet op commando. Zeker niet bij kinderen.
  2. Zorg dat je de persoon betrekt bij belangrijke momenten. Bijvoorbeeld tijdens de datum van een verjaardag: ‘dit zou mama leuk hebben gevonden’. Of ‘met opa gingen we altijd uit eten op zijn verjaardag’.
  3. Weet dat boosheid en woede er bij horen. Deze emoties zijn belangrijk. Rouw is de achterkant van houden van liefde. Meestal is er eerst weerstand om het verlies.
  4. Blijf naar je lijf luisteren. Wat geeft het aan? Voelt het goed? Ga naar school, werk of sport. Blijf leuke dingen om in je ritme te blijven.

3 jaar geleden ben ik bij Rianne terecht gekomen voor rouwverwerking. Mijn dochter van 12 heeft toen haar vader verloren. Ze had veel moeite met dit verlies en het geven van een goed plekje in haar hart.Toen Rianne het vertrouwen van mijn dochter had, zag ik haar stap voor stap vooruit gaan en heeft ze het stukje rouw kunnen afsluiten. Rianne is een spontane vrouw die het uiterste er uit haalt. Ik ben zeer tevreden over het resultaat en de steun die zij ons heeft gegeven.

Vind jouw kind het lastig om te rouwen? Laat mij je helpen. Kinderen help ik al spelenderwijs. Zo vullen ze bijvoorbeeld een fles met gekleurd zand. Is de kleur rood? Dan vraag ik door. Ben je boos? Voel je je verdrietig? En al spelende komen we achter de emotie. Ik laat zien dat elk gevoel ok is. Het mag er zijn. Jij mag er zijn. Daarnaast werk ik ook met levenslijnen. Deze lijnen brengen in beeld wat een fijn jaar was, of juist een moeilijk. De lijn geeft gelukkige en verdrietige momenten weer. Knelpunten haal ik er snel uit. Visualiseren en ontspannen is belangrijk bij rouw. Dit kan door te tekenen. Door met zand of schuim te spelen. Door de telefoon erbij te pakken. Dan kletsen we, in de vorm van spel, samen over het verlies. Voor de meer fysiek gerichte kinderen werk ik met boksen en bewegen. Buiten in de natuur. En wat te denken van takken verzamelen en een vuurtje stoken? Het verbranden van takken of tekst op papier is een ritueel waarbij alle vervelende momenten en gevoelens worden losgelaten.

Mijn begeleiding is altijd volledig afgestemd op de persoon. Jongen/meisje. Jong/oud. Intensief of minder intensief. Maatwerk is voor mij heel belangrijk. Kom je van verder weg? Dan plannen we een hele dag in. En het allerbelangrijkste! Ik loop niet naast je. Ik loop met je mee…

Heb jij een hulpvraag? Neem contact met me op. Ik help je graag.