Zelfvertrouwen via eigen kunst

,,Dat ik dát kan!”, die reactie hoort Rianne van Duivenbode maar wat vaak van haar cliënten. In haar kunstatelier Art & Co aan de Marehoekstraat in Oud-Vossemeer begeleidt ze mensen met een beperking. Door hun creativiteit aan te spreken, ontwikkelen ze zelfvertrouwen. En dat is precies het doel van Rianne: dat mensen hun kracht ontdekken.

Rianne van Duivenbode voorziet in een gat in de markt van de dagbesteding. ,,Je hebt zorgboerderijen, werken in een winkel en andere dingen, maar er zijn ook mensen met interesse om kunst te maken. Ik bied een plekje voor mensen die wat anders willen en daarnaast kan ik gewoon zijn wat ik altijd al doe: docent zijn en mensen coachen.”

Onderwijs

Na jaren in het basisschoolonderwijs te hebben gewerkt, waaronder 20 jaar op montessorischool De Kraal in Tholen, en de laatste vijf jaar als onderwijsadviseur bij Bazalt van RPCZ, begon ze met de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach. In eerste instantie wilde Rianne zich puur op kinderen richten, maar via haar eindopdracht bij De Vlinderbloem in Tholen – waarbij ze buiten haar comfortzone moest treden - kwam ze in aanraking met mensen met een beperking.

Steeds kreeg ze de verbaasde reactie te horen: ,,Goh, dat ik dát kan.” Voor Rianne viel daardoor alles op zijn plek: ,,Dat is mijn sterke kant: ik haal eruit, wat erin zit.” In 2013 startte ze haar eigen bedrijf aan huis. Met behulp van beelden, maar ook met tekeningen coacht ze daar allerlei mensen, vooral kinderen, maar ook volwassenen. Daarnaast kunnen in haar kunstatelier ook mensen komen tekenen, gewoon om hun artistieke kant beter te ontwikkelen.

Maatschappij

De cliënten met een beperking zijn een aparte doelgroep, maar als het even kan, probeert Rianne ze mee te laten draaien met andere cliënten van haar, omdat het in de maatschappij ook zo gaat. Ze tast per persoon af wat er mogelijk is en of iemand daar aan toe is.

Ze werkt met kinderen en volwassenen met autisme en met het syndroom van Down. Zo begeleidt ze een aantal cliënten van De Schutse in Oud-Vossemeer op locatie. De vraag om bij haar te kunnen komen tekenen stijgt. ,,Het voelt zo fijn”, hoort ze regelmatig.

Cliënten leren niet alleen tekenen en hun vaardigheden daarin ontwikkelen, ze groeien ook op ander gebied. ,,Ze leren ook hun woordenschat uit te breiden. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met een woord als horizon.” En Rianne probeert steeds iemands grenzen te verleggen. ,,Als iemand graag met aquarel werkt, vraag ik ze bijvoorbeeld om ook eens zwarte inkt eraan toe te voegen. En dan laat ik ze kijken wat dat met hun werk doet. Ze krijgen de ruimte om zelf te kiezen met welk materiaal ze willen werken. Ik zorg dat die keuze er is. Ik vraag ze wat ze nodig hebben om te kunnen maken wat ze willen en ik bied ze een steuntje in de rug, als dat nodig is.”

Kunstverkoop

Ook biedt Rianne cliënten de mogelijkheid om wat te verdienen met hun kunst. Via een webshop en het atelier zelf wordt de kunst - en kaarten daarvan - te koop aangeboden. De cliënten kunnen tevens meedoen met verschillende exposities. Zo hebben ze afgelopen jaar meegedaan met de kerstexpositie in streekmuseum De Meestoof. ,,Daar hing hun werk naast dat van gewone kunstenaars.” Cliënten mochten zelf wat over hun werk vertellen. ,,Dat vonden ze natuurlijk ontzettend spannend, wie het niet aandurfde, liet mij voor hen vertellen.”

Rianne krijgt iedereen in haar atelier aan het tekenen. ,,Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak. Dat is de kracht van mijn atelier.” Dat de kunst van mensen met een beperking zichtbaar is en ook gekocht wordt, moet nog groeien op Tholen, merkt Rianne. ,,Hoe meer mensen het zien, hoe meer mensen erdoor geraakt zijn. Mensen met een beperking horen gewoon bij de maatschappij. Ook als kunstenaar."

Woensdag en vrijdag

Er zijn momenteel twee dagen in de week gereserveerd bij Art & Co voor dagbesteding voor mensen met een beperking. Het kan op woensdag en vrijdag en daarbij is er keuze uit een ochtend van 10.00 tot 13.00 uur en een middag van 13.00 tot 16.00 uur. Een hele dag kan ook. Meer weten? Art-co.nl, info@art-co.nl, 06-26088532.